Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=584  •  Vydáno: 22.10.2010 12:35  •  Autor: Hana Pilařová

Průměrný deváťák

V rámci statistiky jsme hledali průměrného deváťáka. Výzkum byl ukončen - tady jsou výsledky.

Fáze 1 - měření
Netušíte jaký zážitek přináší všem jednoduché zadání: Rozdělte se na holčičí a klučičí skupiny. Pomocí krejčovského metru a pravítek změřte všechny potřebné údaje, dle pracovního listu.

Během fáze měření byly zaznamenány tyto hlášky:

Atmosféra byla veselá :)

Fáze 2 - tabulka
Pro zpracování takového množství údajů je dobré mít všechny v jedné tabulce. Počítejte s námi 19 deváťáků, každý deset naměřených hodnot ...
Ještě štěstí, že existuje technika a mohli jsme všichni všechny údaje najednou zadat do jedné společné tabulky, prostřednictvím dotazníčku.

Úkol pro v úterý chybějící deváťáky: klikněte na odkaz a podle včerejšího měření doplňte (ostatní návštěvníky stránek prosíme o nevyplňování, aby nedošlo ke zkreslení údajů):  DOTAZNÍK.

Fáze 3 - vyhodnocení dat
Po úspěšném doplnění dotazníku posledním respondentem (doslova za minutu hodina), jsme mohli přistoupit k zpracování dat. Lovili jsme ve vytištěných tabulkách i na té promítané na zeď a hledali jsme nejprve minimální a maximální hodnoty.
Teprve pak došlo na výpočet aritmetického průměru hodnot jednotlivých znaků (pro připomenutí - sečtete jednotlivé hodnoty a jejich celkový součet, vydělíte jejich počtem).

A takhle to dopadlo:


Předpokládám, že vás bude zajímat, který z deváťáků se skrývá za konkrétním číslem. Tak máte dvě možnosti - zeptat se někoho z devítky nebo počkat až se nám podaří výzkumný úkol ukončit. :)

Fáze 4 - MODUS A MEDIÁN
Kromě tělesných rozměrů sestává se průměrný deváťák také z barev. Na příkladu barvy vlasů a barvy očí jsme si vysvětlili pojem modus. Modus je hodnota s největší četností. Jednoduše řečeno, modus je ta hodnota, která se objeví nejčastěji.
Podle našeho náročného čárkovacího výzkumu a podrobného zkoumání doslova z oka do oka je průměrný deváťák modrooký brunet (hnědovlasý). A opravdu je to on, protože kluků je o kousíček víc než holek.

Medián je oproti tomu hodnota prostřední (znáte přece steak medium - středně propečený :) ). Vysvětlili jsme si tento pojem na příkladu délky chodidla a lokte. Pro určení mediánu musíte získané hodnoty seřadit podle velikosti a najít prostřední číslo. Máte-li lichý počet hodnot je to jednoduché. Je-li hodnot počet sudý, vezměte dvě prostřední a vypočítejte jejich aritmetický průměr. Ten pak bude mediánem. Z popisu vyplývá, že medián se dá určovat vždy jen u číselných hodnot. (Jen pro zajímavost medián délky lokte je 44 a délky chodidla 26.)

Fáze 5 - Aby přišel mezi nás aneb tvorba postav ve skutečné velikosti
Tři skupiny vybavené (nebo nevybavené) výtvarnými potřebami, hlavou, tabulkou, kalkulačkou, tužkou a pravítkem. Počítáme, měříme, črtáme a kreslíme, vytahujeme, popisujeme - jedna hodina je málo.
Ve čtvrtek tedy snad přijde.



A tady jsou - MINIMÁLNÍ deváťák, MAXIMÁLNÍ deváťák, a PRŮMĚRNÝ deváťák (modrooký, hnědovlasý, trochu kluk a trochu holka).