Zdroj: https://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=720  •  Vydáno: 26.2.2011 15:55  •  Autor: Renata Kozlerová

Druháci se vydali za STOPAMI!

Ve čtvrtek 24. 2. 2011 jsme podnikli (žáci 2. ročníku) výpravu do zimního lesa. Bylo mrazivo, ale sluníčko napovídalo, že bude pěkný den. A opravdu tomu tak bylo. 
AKTUALIZACE: dodána fotodokumentace

Naše cesta vedla nejprve ke krmelci, protože dobroty pro zvířátka, které jsme nemohli zapomenout, se docela pronesly. Panečku, u krmelce bylo stop! Srnky, zajíčci i tu a tam jsme rozeznali nějakou tu stopu ptáčka. Cestou nám neunikly ani stopy pneumatik automobilu, traktoru, „turistů" a jejich miláčků psů. Viděli jsme i sojku, která hned musela hlásit všem obyvatelům lesa, že se něco děje.

U oblíbené „naší" vysázené paseky jsme chvilku odpočívali. Kontrola stromečků proběhla hladce. Borovičky sice nepovyrostly, ale vykukovaly ze sněhu a hřály se na sluníčku stejně jako my. Někdo se občerstvil, někdo se pěkně klouzal po sněhu, jiný zase pozoroval jasnou oblohu a hnízda na stromech dalekohledem, někdo vykutal hlínu z lesa na pozorování do třídy a Michalka vše důkladně měřila a zapisovala. Vyzkoušeli jsme závody v běhu, závody v mlčení a také měření našich stop. Děti objevily silný led a ten se stal místem velkého zájmu. Pozornosti neunikl zelený mech na kamenech, prorůstající trsy trávy na slunných místech, rašící pupeny na stromech, peříčko mezi větvemi keříku a celkem silný led na rybníce. Hlavu nám trochu zamotal zimní dub, který ne a ne shodit listí. Hnědé listí a v zimě na listnatém stromě? Jo, to jsou věci.

Zpět se nám moc nechtělo, ale oběd se blížil. Stihli jsme ještě navštívit hřbitov. Zvláštní místo. Ticho, zelené keře, vyzdobené hroby a blýskavé nápisy na náhrobních kamenech. Podle stop jsme poznali, že sem na návštěvu nechodí jen lidé, ale byla tu i nějaká zvědavá kočička. Za dvě hodiny jsme toho stihli dost, ale klidně bychom venku ještě vydrželi. Vše jsme zdokumentovali, tak si nezapomeňte prohlédnout fotky.

Až sleze sníh a vše začne vonět jarem, vyrazíme zas.