Máme rádi blivajz :)
Koumálci zkoumali škrob
Nejdříve koumálci zjišťovali vlastnosti škrobu: bílý jemný prášek bez chuti a vůně, nerozpustný ve studené vodě
Dále si povídali dle svých dosavadních zkušeností, kde se škrob bere a kde se používá. Bramborový škrob si jednoduše můžete vyrobit i vy doma.
Na kroužku jsme zjišťovali, jak se chová škrob rozmíchaný ve studené vodě. Použili jsme Solamyl - bramborový škrob (můžete vyzkoušet i kukuřičný, ale bramborový jsme koupili nejlevněji, tak proto ten :)) Návod ZDE
Vysvětlení záhadného chování škrobu:
Molekuly škrobu jsou tvořené řetězci, které jsou zamotané do chumlu, když si hrajeme s „blivajzem" pomalu, stihnou se rozmotat a látka se chová jako kapalina. Když zkoumáme blivajz rychle a prudce, tak se „zachumlané" molekuly nestačí rozmotat a tím se „blivajz" chová jako pevná látka.
Autor: Jaroslava Pachlová Vydáno: 28.2.2017 17:42 Přečteno: 8565x |
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.