Od 5. do 10. 4. je v Plané možnost navštívit Legiovlak. Ve středu se na komentovanou prohlídku vypravili osmáci, v pátek deváťáci.

Legiovlak je projektem Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a ač jeho cesta měla skončit v roce 2020, pokračuje dál. Jeho letošní zastávku v Plané využily dvě naše třídy, které se vypravily za poznáváním historie.

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Skládá se z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. 



Pokud ho nestihnete v Plané, můžete se za ním vydat do Františkových Lázní, kam jeho cesta pokračuje. A nebo počkejte na podzim, kdy zastaví v Horšovském Týně.

Foto: Kateřina Šrámková
Zdroj informací: https://www.csol.cz/legiovlak